14 dana od druge doze

Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa su u posljednja 24 sata potvrđene 1.393 novozaražene osobe.

U Crnu Goru će od utorka moći ući samo osobe koje ispunjavaju uvjete iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, odnosno koje ispunjavaju uvjet da je prošlo 14 dana od kada su potpuno vakcinisane i osobe kojima je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi.

Prema novim uvjetima, u Crnu Goru mogu ići i osobe koje imaju negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, prenosi Tanjug, čpozivajući se na portal Radio-televizije Crne Gore.

Bez uvjeta ulaska mlađih od 18 godina

U Crnu Goru mogu ući i osobe koje posjeduju negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Državljani Crne Gore i stranci s privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uvjeta se upućuju u izolaciju, koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

U Crnu Goru bezuvjetno ulaze osobe mlađe od 18 godina – i crnogorski državljani i stranci.

Slovenija u ‘tamno crvenom’

Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa su u posljednja 24 sata potvrđena 1.393 novozaražena, uz udio pozitivnih testova od 24,6 posto, dan pred početak zaoštrenih mjera kad će se osim nekih izuzetaka skoro posvude zahtijevati COVID potvrde, prenosi Hina.

Sa 5.665 testova u posljednja 24 sata potvrđene su 1.393 nove zaraze, uz troje preminulih, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak.

Četrnaestodnevna incidencija povećala se na 505 slučajeva, što je jedan od kriterija za ulazak u „tamno crvenu“ epidemiološku zonu Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Na COVID odjelima bolnica trenutno su 333 oboljela, od čega 76 na intenzivnim odjelima, a u posljednja 24 sata primljeno je 45 novih pacijenata dok ih je 21 otpušten na kućno liječenje.

Odlukom Vlade Slovenije, od srijede će zaposleni u javnim ustanovama i u firmama, kao i njihove stranke trebati potvrde da su vakcinisani, preboljeli covid ili da su negativno testirani na koronavirus, uz neke izuzetke. Tako će i za ulazak u trgovačke centre trebati COVID potvrde, a također i  za javni prijevoz, osim za srednjoškolce i osnovnoškolce. Potvrde će se zahtijevati i u zdravstvenim ustanovama, osim za urgentne slučajeve.