Niko ne preduzima korake

Komentarišući izjavu predsjednice Kosova da bi formiranje Zajednice srpskih opština bila samo preliminarna faza za drugu Republiku Srpsku, novinar Gëzim Baxhaku, u Jutarnjem programu RTK2 je rekao da su to izjave koje se stalno mogu čuti u javnosti i da to nije ništa novo, da je to stav predsjednice i premijera Kosova.

Međutim, Baxhaku je mišljenja da treba jasno i nedvosmisleno reći predsjednici i premijeru i svima ostalima da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom međunarodna obaveza Kosova jer je Zakon ratifikovan i da je to obaveza Skupštine Kosova.

"Oni moraju da se ozbiljno pozabave modalitetima kako formirati tu Zajednicu srpskih opština, kako ne dozvoliti da ta Zajednica bude treći stepen vlasti na Kosovu, ne dozvoliti da ima izvršna ovlašćenja, sve ostalo je stvar koja se može dogovoriti, i da budemo maksimalno korektni sigurno je da će srpska strana, odnosno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i negovi predstavnici insistirati na izvršnim ovlašćenjima. Međutim, jasno i nedvosmislen u sporazumu koji je potpisan o Zajednici stoji da posljednju riječ o Statutu Zajednice daje Ustavni sud Kosova, ako Ustavni sud utvrdi da je taj Satut u suprotnosti sa Ustavom on neće biti usvojen", kaže Baxhaku.

Govoreći o dijalogu koji se vodi u Briselu između delegacija Kosova i Srbije uz posredstvo EU Baxhaku kaže sljedeće:

"Dosadašnji dijalog je dijalog sa namjerom da se ne postigne sporazum, nijedna strana nije preduzimala korake koji bi vodili približavanja tom sporazumu što je brže moguće. Deset godina se razgovara u Briselu između delgacija Kosova i Srbije, bilo je dosta sporazuma, dosta sporazuma nije sprovedeno. U situaciji smo da mislimo da se sastanci u Briselu koriste za unutrašnje političke potrebe Srbije i Kosova tu apsolutno nema nikakve dileme", naglašava Baxhaku.

On napominje da je Kosovo pred lokalnim izborima, sljedeće godine biće izbora i u Srbiji i prije tih procesa teško je da će se približiti stavovi dveju strana, napomenuo je Baxhaku.