Rješenje postići što je prije

Državni sekretar u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova Miguel Berger rekao je da rješenje sukoba između Srbije i Kosova treba postići što je prije moguće, kao i da će biti potrebno napraviti bolne kompromise kako bi se pregovori zaključili "sveobuhvatnim, stabilnim i obavezujućim sporazumom koji će omogućiti da se obe zemlje pridruže EU“, prenosi Ekonomija onlajn.

Berger je napomenuo da je potrebno postići dogovor, jer obe zemlje i cio region "pate od nedostatka napretka u svom razvoju i stabilnosti".

On je u intervjuu za Deutsche welle dodao da Lajčak i Borelj imaju punu podršku njemačke države za posao koji obavljaju u vezi sa dijalogom Kosovo i Srbija.

"Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik Joseph Borell imaju našu punu podršku. Oni rade upravo ono što je sada aktuelno, da dovedu obe strane na pregovore. Na kraju će biti potrebno napraviti bolne kompromise kako bi se pregovori zaključili sveobuhvatnim, stabilnim i obavezujućim sporazumom koji će omogućiti obe zemlje da se pridruže EU“, rekao je Berger.

On je takođe govorio o pitanju suočavanja sa prošlošću, koje je premijer Kosova Albin Kurti naveo kao preduslov za uspješne razgovore sa Srbijom.

"Važan preduslov je da se svaka strana suoči sa sopstvenom odgovornošću. Suočavanje sa prošlošću moguće je samo na ovoj osnovi. To sam takođe naglasio u svojim diskusijama u regionu. Međutim, suočavanje s prošlošću ne bi trebalo da bude preduslov za dijalog, jer će na taj način razgovori biti nemogući. Po mom mišljenju, obrnuto je: uspješan sporazum između Kosova i Srbije olakšao bi suočavanje sa prošlošću", rekao je Berger.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online