Rješenje u skladu sa zakonom

Nepravilno prijavljivanje imovine, prema stručnjacima, često je među kosovskim zvaničnicima, a moglo bi da bude još češće među srpskim zvaničnicima. Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će takve slučajeve rješavati u skladu sa zakonom.

Odstupanja u prijavljivanju imovine u agencijama za borbu protiv korupcije na Kosovu i u Srbiji primećuju se među zvaničnicima kosovskih Srba.

Takav je slučaj sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem. Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji, prihod je prijavio kao asistent u Višoj stručnoj školi u Leposaviću, kao i direktor opštinskog javnog preduzeća za čišćenje „Standard“ u Sjevernoj Mitrovici.

Na veb stranici kompanije za čišćenje nema Rakićevog imena kao direktora u najavama ili u drugim odjeljcima, ali se predsjednik Srpske liste nastavlja pojavljivati kao direktor u različitim poslovnim registrima Srbije.

Neredovno izvještavanje, prema Mehide Demolli iz Pokreta Fol, češće je među kosovskim zvaničnicima, a može biti još češće među službenicima koji rade u paralelnim strukturama.

„Ovo je samo jedan od slučajeva, možda mnogih koji se dešavaju da javni službenici (zvaničnici) ne deklarišu sve, ili prihode ili položaje koje imaju. Ne vjerujem da je jedini što se tiče srpske manjine, dakle javnih službenika koji su iz srpske manjine, bilo u opštinama na sjeveru ili u različitim ministarstvima koji nemaju, možda još neki drugi posao“, kazala je.

Demolli kaže da je izražen i fenomen neslaganja u izvještavanju o prihodima i pozicijama – pošto nije prijavio poziciju na Ekonomskom fakultetu u Sjevernoj Mitrovici, već je prihod od toga prijavio pred Agencijom za korupciju Kosova. Čak se i u najnovijem izvještaju Pokreta Fol spominje zbog neprijavljivanja.

Iz izvještaja koji smo objavili prije mjesec dana, za isto lice proizilazi da nije prijavio, položaj i imovinu u slučaju dužnosti kao zamjenika premijera i ministra Lokalne samouprave, što se dogodilo u Vladi Hoti.

Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će se baviti slučajevima lažnog prijavljivanja u skladu sa zakonom.

„Viši javni funkcioner u prijavama imovine dostavljenim Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio gore navedene funkcije, ali ni prihod od ovih funkcija. U slučajevima kada se sumnja da je visoki javni funkcioner podneo lažnu prijavu imovine, Agencija za borbu protiv korupcije preduzima radnje u skladu sa Zakonom br. 04 / L-228 o izmenama i dopunama Zakona br. 04 / L-050 o deklaraciji, porijeklu i kontroli imovine visokih javnih službenika“, navela je Agencija za borbu protiv korupcije.

Krivični zakon Kosova predviđa kao krivično djelo lažno prijavljivanje imovine.

Nedavno je sud u Klini osudio bivšeg gradonačelnika Kline Sokola Bashotu na novčanu i uslovnu kaznu zatvora za ovo djelo, zbog neprijavljivanja automobila i prihoda od kirije od 30.000 eura godišnje.

Niti Tužilaštvo, niti Srpska lista, ni Ministarstvo za zajednice i povratak nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa Rakićevim nedoslednostima u izjavi o imovini.

Lažno prijavljivanje imovine je krivično djelo i u Srbiji. Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) izvjestio je da Rakić nije u potpunosti predstavio svoju imovinu u Srbiji. Iako nije procesuirana, Agencija za sprečavanje korupcije u Srbiji je nakon prijavljivanja izrekla najjednostavniju moguću mjeru – opomenu.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pisao ranije, Goran Rakić i još četiri funkcionera godinama ni srpskoj Agenciji za sprečavanje korupcije nisu prijavljivali imovinu i prihode, zbog čega ih je ona kaznila mjerom upozorenja.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je o ovom slučaju trebalo da odlučuje tužilaštvo kroz krivični postupak, a prekršajne prijave nema jer je slučaj zastareo.

Agencija za sprečavanje korupcije je postupak pokrenula nakon pisanja CINS-a da neki funkcioneri sa Kosova ne prijavljuju imovinu i prihode, većina pod opravdanjem da nisu znali da moraju.

O tome da Agenciji za borbu protiv korupcije Kosova ne prijavljuju svi radna mjesta za koja plate dobijaju iz budžeta Srbije, a ni u Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji ne prijavljuju pozicije koje imaju u okviru institucija Kosova, izvještavala je nedavno i RSE.

Većina funkcionera Srpske liste imaju bar po jedno radno mjesto u kosovskom i srpskom sistemu, a samim tim i duple plate.

Izvor: Koha/KoSSev