Dijalog Kosova i Srbije

Iako je najavljeno da će se treći sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održati u septembru, još nije postignut dogovor o datumu i dnevnom redu rasprave, piše Reporteri.

Izostanak dogovora o datumu i dnevnom redu septembarskog sastanka potvrđuje i portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Kada dođe vrijeme objavićemo datum i dnevni red sledećeg dijaloškog sastanka", rekao je u kratkom odgovoru.

S tim u vezi, Vlada Kosova ćuti. Vladini zvaničnici nisu naveli koje će teme biti na ovom sastanku.

Opozicija i civilno društvo izrazili su skepticizam u pogledu pozitivnih rezultata.

Član Predsedništva LDK Muhamet Hamiti kaže da bi šef vlade trebalo da insistira na rješenju za uzajamno priznavanje unutar sadašnjih granica.

“Jasno je da predsjednik Srbije nije spreman za rješenje. Oni su zainteresovani za status kvo, a Kosovo to ne zanima, ono mora tražiti rješenja uz uzajamno priznavanje na sadašnjim granicama kako bismo mi kao odgovorna država postepeno postali dio međunarodnog sistema", rekao je Hamiti.

Direktor Instituta EPIK, Demuš Shasha, takođe je izrazio minimalna očekivanja za ovaj sastanak, rekavši da dvije strane koriste dijalog u interne svrhe zbog izbora u obe zemlje.

"Ne treba očekivati poseban napredak, ne treba očekivati ni u vezi sa septembarskim sastankom. Ono što smo vidjeli na posljednja dva sastanka je da dve strane koriste dijalog u svoje unutrašnje političke svrhe. Trenutno ne postoji povoljno političko okruženje za napredak dijaloga. Kosovo će u oktobru imati lokalne izbore, u Srbiji u aprilu sljedeće godine imamo predsjedničke i parlamentarne izbore. Stoga, u izbornom okruženju ne treba očekivati značajniji napredak u okviru dijaloga Kosovo-Srbija”, izjavljuje Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri