U to nema sumnje

Pronalaženje rješenja kroz dijalog između Kosova i Srbije proizvelo bi stabilnost na Balkanu, pa je ovo pitanje od posebnog interesa za SAD, ali i za EU, rekao je za Ekonomiju onlajn lider Pokreta za jedinstvo Valon Murati.

On je dodao da je rješavanje albansko-srpskog problema ključno za mir, stabilnost i bezbjednost na Balkanu.

"Svakako da je dijalog sa Srbijom, rješenje albansko-srpskog problema od suštinskog značaja za mir, stabilnost, sigurnost na Balkanu, u to nema sumnje. Zato postoji toliko stvarnog interesa i iz EU i iz SAD, jer da se ne radi i o sigurnosti i o miru, ne bi bilo ni toliko interesa za ovaj dijalog, ali naravno da imamo i vitalni interes u ovom procesu", rekao je Murati.

Što se tiče inicijative za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", Murati je rekao da bi Kosovo trebalo ozbiljno da je tretira i da je ne odbacuje bez racionalne političke i društvene rasprave.

"U osnovi, Evropska unija promoviše saradnju, ideju slobodnog kretanja ljudi, robe, kapitala, drugih usluga, ali ne mislim da će u ovom trenutku usloviti Kosovo, posebno po pitanju "Otvorenog Balkana". O ovom bi pitanju Kosovo trebalo dobro da razmisli i treba ga shvatiti ozbiljno, a ne način na koji se ponaša, odbijanjem "blanko". Da razmisli vrijedi li to ili ne, pa da se vodi društvena debata čak i na najširem političkom nivou", smatra Murati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online