Zakasnela reakcija

Švicarska Savezna radna grupa za koronavirus u svom najnovijem izvještaju pretpostavlja da je svaki treći pacijent koji se nalazi na intezivnoj njezi zbog koronavirusa zaražen tokom odmora na Kosovu ili u Sjevernoj Makedoniji. Ovo izaziva mržnju, upozoravaju stručnjaci, piše švicarski portal nau.ch, prenosi Ekonomija onlajn.

Dina Viler, direktorka Fondacije za borbu protiv rasizma i antisemitizma, kritički gleda na ovakav razvoj situacije, navodeći da nije novost traženje krivaca u vrijeme krize.

"Pandemija koronavirusa zabrinjava mnoge ljude. Ali, mržnja, ksenofobija i rasizam nikada ne mogu da se opravdaju. I tako nešto ne pogađa samo građane Kosova. Među krivcima su često bili Jevreji, stranci uopšte ili ljudi migrantskog porijekla", rekla je Viler.

Lars Hefner iz Švicarsko-albanskog društva takođe je ocjenio da je bilo bolje da su vlasti u obe zemlje na vrijeme reagovale na prijetnju za koju se videlo da se približava, a pošto su na Kosovu mjere kasnile, smatra da je iz tog razloga Švicarska trebalo jasnije da upozori one koji putuju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online