Različita mišljenja

Proteklo je godinu dana od potpisivanja Vašintonskog spazuma, u kome je jedna od dogovorenih tačaka i izgradnja “ Auto-puta mira“ koji se srpska strana obavezala da će izgraditi put Niš-prijelaz Merdare. Sagovornici RTK2 su podjeljenog mišljenja, jedan kaže da je izgradnja puta dio strateških planova NATO saveza, dok drugi da će koristiti ekonomskom razvoju obe strane.

Politički analitičar profesor Aleksandar Đikić ističe za RTK2 da izgradnja puta nema ekonomsko opravdanje, jer je, kako je rekao, to strateški potez NATO saveza.

“Predpostavka je da je to put koji će povezati luku Durs sa lukom Varna u Bugarskoj, tako da je to jedan autput koji je potreban NATO strategiji i ja tu nemam ništa protiv, to je legitimni cilj NATO pakta, ali je malo suludo da ako je to potreba NATO pakta, koja spada u bogatu grupaciju, zašto bi mi finansirali put koji je njima potreban i zašto bih ja iz svog džepa, kao i moja djeca i unuci, plaćali autoput koji nema ekonomsko, već isključivo strateško opravdanje“, istako je Aleksandar Đikić, politički analitičar.

S druge strane, analitičar Fadil Lepaja smatra da će izgradnja puta doprineti jačanju ekonomija Kosova i Srbije i da će unaprediti njihovu putnu infrastrukturu.

“Samo ime ima pozitivan značaj i to bi bila dobra poruka za sve, jer ako bi to stvarno bio autoput mira koji bi dvije susjedne zemlje povezivao infrastrukturom, kroz koji bi neometano imali promet robe, ljudi, kapitala, svega što se podrazumjeva pod tim nekim evropskim duhom, ka kojem ciljamo svi“, rekao je Fadil Lepaja, analitičar.

Pitali su i stanovnike centralnog Kosova kakvo je njihovo stanovište o izgradnji puta.

“Prvenstveno će značiti zbog robe, jer roba široke potrošnje dolazi ovdje na Kosovo, ta roba znači nama, zbog tržišta, jer ako smo mi dobro snabdjeveni, onda su i cijene manje, ako smo manje snabdjevani cijene skaču i život nam postaje otežan“.

“Itekako će značiti, značiće za sve, ne samo za Kosovo, i za one koji dolaze iz Srbije, pa i za one koji odave idu tamo, to je nešto izvrsno“.

 “Mnogo znači to, jer će sve biti mnogo bolje“.

 “Trebaće nam manje vremena da stignemo do grada, samim tim biće i manja gužva na putu“.

 “Za sve će biti dobro, to je jako dobro, zašto da ne“.

Istakli su građani za RTK2.

Sporazum o ekonomskoj normaliizacije, poznatiji kao Vašingtonski sporazum, koji ima 16 tačka, potpisan je 4. septembra 2020 godine, između tadašnjeg premijera Kosova Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Potpisvanje sporazuma organizovao je bivši američki predsjedenik Donald Trump.