Povlačenje američkih trupa iz Afganistana izazvalo je otvoreno zadovoljstvo u Srbiji, ali se trenutno mogućnost odlaska trupa SAD sa Kosova ne smatra realnom u kratkom roku, prenosi Koha pisanje austrijskog lista “Die Press”.

Navodi se da se povlačenje američkih trupa učinilo kao mogućnost koja se može očekivati i na drugim mjestima.

List navodi izjavu predsjednika Skupštine Srbije i bivšeg premijera Ivice Dačića da je od dolaska SAD u Afganistan proizvodnja heroina porasla za 100 odsto, kao i izjavu srpskog političara iz SPS Veljka Odalovića, koji je rekao da su "gdje god da su bili u svijetu, Amerikanci napustili tu zemlju".

Prenose i izjavu Odalovića da "Priština mora da shvati da nema stalne i bezuslovne podrške Sjedinjenih Država".

Dodaje se da iako su o zatvaranju vojne baze Bondstell nedaleko od Uroševca redovno razgovarale američke diplomate i političari, “srpski snovi o potpunom povlačenju SAD sa Kosova izgledaju nerealni".

Prazne kasarne Bondstell, kako se navodi, bi mogle biti ispunjene Afganistancima, bivšim vojnim osobljem SAD u Afganistanu, a prvi kontingent je već stigao na Kosovo, za koje je američko prisustvo garancija za bezbjednost i državnost koju Beograd ne priznaje.

Podsjeća se da je nakon sukoba na Kosovu prisustvo međunarodnih trupa Kfora smanjeno sa početnih 50.000 vojnika na sadašnjih 3.578, a da sada SAD imaju drugi kontingent od 624 vojnika na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore