Organizovani kriminal

Zajedničkom operacijom španske, albanske i njemačke policije pod imenom „DOBRA“, u saradnji sa EUROPOL-om, razbijena je kriminalna mreža Albanaca i uhapšeno 107 osoba, zbog sumnje na organizovani kriminal u vezi sa drogom. Istraga je trajala godinu dana, zaplenjena je tona marihuane, novac, oružje, vozila i ostalo, saopštila je albanska policija.

U ovoj operaciji učestvovalo je oko 400 međunarodnih agenata, što je omogućilo 42 istovremene intervencije i provere u Taragoni, Barseloni, Gironi i Kastelonu. Nekoliko dana kasnije, agenti su izvršili još devet pretresa.

„Agenti su zaplenili oko tonu marihuane u flašama, oko 25.000 biljaka marihuane, 70.000 eura u gotovini, revolver, sačmaricu, blokator frekvencija i tri vozila, od kojih su dva luksuzna“, navodi policija.

Prema rezultatima istrage, droga je distribuirana u raznim zemljama Evrope, uključujući i Njemačku.

Albanska policija poručuje da je krajem 2020. godine, jedna od pošiljki uništena, upravo u njemačkoj prestonici.
  „(Kriminalna) organizacija je kamuflirala 140 kilograma vakumiranih boca marihuane u navodnoj pošiljci pistaća preko britanske kompanije. U ovoj fazi istrage uhapšena su tri albanska državljana, koji su zaplenili 100 kilograma marihuane, 700 grama kokaina i više od 2.000 eura u gotovini“, precizira policija.

Agenti su, nakon ove akcije, započeli istrage i u Španiji, o mrežnim operaterima i njihovim metodama distribucije.

Zahvaljujući međunarodnoj saradnji sa Njemačkom, Albanijom i EUROPOL-om, identifikovane su i vođe zločinačke organizacije, odnosno albanska porodica, čiji članovi  žive u Njemačkoj i Španiji, a koji su zajedno vodili veliku mrežu međunarodne trgovine marihuanom.

Takođe, prošlog maja je u Njemačkoj zaustavljena još jedna pošiljka, kada je u kamionu kojim je upravljao vozač iz Slovačke, pronađeno 100 kilograma vakumiranih boca marihuane, među drugim legalnim teretom.

U isto vrijeme, u španskom gradu Reus je uništena plantaža od 1.170 biljaka marihuane, kada su uhapšena 3 albanska državljana, takođe članovi kriminalne mreže.

Istraga je započeta u junu prošle godine, nakon saznanja o složenoj mreži posrednika za koje se sumnjalo da su prikrivali kriminalnu organizaciju albanskog porijekla, kako bi se naselili u Španiji.

Kriminalnu mrežu činili su, između ostalog, i stručnjaci iz sektora nekretnina i električne energije, koji su unaprijed pomagali organizaciji da se preseli u Španiju, pružajući im logistiku i infrastrukturu potrebnu za uzgoj marihuane, navodi policija.