Dobro poznaje Zapadni Balkan

Gabriel Escobar dobro poznaje Zapadni Balkan, posebno sukob između Kosova i Srbije, što će uticati na promovisanje konačnog rješenja između dvije zemlje, izjavio je stručnjak za spoljnu politiku Arbnor Sadiku za Ekonomiju onlajn.

Gabriel Escobar naslijediće 7. septembra Mathewa Palmera na funkciji izaslanika State departmenta za Zapadni Balkan, a Sadiku ocjenjuje da se Palmerova uloga, posebno u prošloj godini, u pružanju podrške razgovorima između Kosova i Srbije - smanjila.

"Smatram da će se imenovanjem posebnog predstavnika koji će se baviti Zapadnim Balkanom, kao što je Escobar, dalje promovisati dijalog između Kosova i Srbije u određenom periodu, dovodeći strane u završnu fazu pronalaženja rješenja", rekao je Sadiku.

On je takođe rekao da, osim dijaloga, Escobar može da igra važnu ulogu u održavanju i unapređenju bilateralnih odnosa Kosova i SAD.

"Njegova glavna uloga biće u pregovorima između Kosova i Srbije, u podršci američkoj ambasadi na Kosovu, u promovisanju dijaloga i održavanju dobrih bilateralnih odnosa između Kosova i SAD i njihovom unapređivanju na viši nivo nego što je to bilo u vrijeme predsjednika Trumpa", zaključio je on.

Što se tiče Palmera, Sadiku smatra da je on pokušao da podrži pregovore između Kosova i Srbije, do momenta kada je Richard Grenell imenovan za specijalnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa, kada je Palmerova uloga završena, a Grenellova postala mnogo istaknutija.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online