Stigli u Albaniju

Žene i djeca, novinari i prosvetni radnici, zaposleni u organizacijama za ljudska prava, koji su kao dio grupe Afganistanaca u subotu uveče poslije petodnevnog putovanja stigli u Albaniju, prepričavaju kako su napustili Afganistan i govore o onima koje su tamo ostavili, prenosi Reporteri.

Tako je jedan novinar iz Kabula, koji je u Albaniju došao sa porodicom, rekao da je u Avganistanu ostavio roditelje, a da su mu talibani ubili ujaka.

"Napustili smo porodicu, život, snove, zemlju. Ostavili smo sve iza sebe. Ostavio sam roditelje, brata, sestru i rodbinu. Nisam to mogao poneti sa sobom. Mogao sam samo da dođem sa svojom ženom", rekao je on.

Afganistanac koji je radio za jednu organizaciju za ljudska prava, kaže da je Albaniju došao sa bratom, majkom i ženom.

“Prije mesec dana talibani su ubili dvoje mojih rođaka, mog ujaka koji je bio direktor škole. Prvo smo otišli u Dubai, a zatim su nas doveli u Albaniju”, ispričao je on.

Još jedna Afganistanka uz suze kaže da je sama i da je sve izgubila.

"Bila je to teška odluka da napustite svoj život i pobjegnete", rekla je ta Afganistanka.

Još jedan novinar iz grada Herat svjedoči o tome kako je napustio Avganistan i navodi da je u Albaniju došao sam.

"Zabrinut sam za svoju porodicu, jer talibani prate porodice novinara. Ja sam samac. Tamo sam napustio kuću, roditelje, brata, sestru. Ne znam šta da radim, ne znam kuda ću ići. Izgubio sam sve, grad, posao, porodicu. Nemam ništa", rekao je novinar.

Među izbjeglima iz Afganistana je i jedan predavač na univerzitetu koji kaže da je bila teška odluka da napusti Afganistan.

"Kada su došli talibani, život mi je bio u opasnosti. Bili smo srećni u životu, imali smo sve. Odjednom smo morali da donesemo odluku, bila je to teška odluka da ostavimo sve. Iz Herata sam otišao u Kabul, zatim u Emirate i ovde. Ne znam šta da radim sa našim životima", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri