Zamjeniće Mathewa Palmera

Novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan američkog predsjednika Josepha Bidena biće zamjenik ambasadora SAD u Beogradu, karijerni diplomata Gabriel Escobar, javlja podorička "Pobjeda" pozivajući se na više neimenovanih izvora iz Vašingtona i Beograda.

Kako navodi list, Gabriel Escobar će zamjeniti dosadašnjeg specijalnog izaslanika Mathewa Palmera u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost krenuti u posjete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO.

Prema informacijama dobijenim od analitičara u Vašingtonu, imenovanje Escobara je pokazatelj da se Bijela kuća pod komandom Bidena,"odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana".

"On je čovjek koji završava povjerene poslove i nalazi rješenja, ponekad ih i diplomatski namećući", rekao je američki izvor "Pobjede".

Escobar je zamjenik ambasadora SAD u Srbiji, a slovi za izuzetnog poznavaoca prilika na Balkanu. Na ovim prostorima je bio vrlo aktivan u periodu od 1998. do 2001. godine.

Prije nego što je imenovan za diplomatu u Srbiji, Escobar je imao jednu od najvažnijih funkcija u Ambasadi SAD u Iraku.
 
Izvor: Tanjug