Od 5. do 30. septembra

U Sjevernoj Makedoniji obaviće se popis stanovništva u septembru, uprkos porastu broja zaraženih Kovidom-19. Prava Albanaca u ovoj zemlji uređuju se na osnovu njihovog broja, prenosi TV Klan Kosova.

Posljednji popis u Sjevernoj Makedoniji obavljen je 2002. godine.

Osim makedonskog, službeni jezik u ovoj zemlji je albanski kojim govori više od 20 odsto nemakedonskog stanovništva. Na osnovu ustavne formulacije, Albancima su obezbjeđena i druga nacionalna prava, kao što su adekvatna zastupljenost u institucijama, upotreba nacionalnih, jezičkih i kulturnih simbola.

Zamjenik direktora Zavoda za statistiku Ilmi Selami potvrdio je da će popis, koji je u aprilu odložen zbog epidemiološke situacije, početi 5. i završiti se 30. septembra.

"Vjerujemo da ćemo poslije 20 godina imati uspješnu registraciju", izjavio je Selami.

I makedonski premijer Zoran Zaev vjeruje da će se popis stanovništva uspješno obaviti i da će ga podržati i opoziciona stranka VMRO-DPMNE, na čiji je zahtjev popis odložen za septembar.

"Ne treba razmišljati o odlaganju popisa, naša je obaveza da to učinimo. U ovaj proces uključeni su svi, pa i opozicija. Popis je ključan i za sve naše ekonomske planove i izazove koji su pred nama", rekao je Zaev.

Opoziciona stranka Ljevica izjasnila se protiv popisa. Ljevica tvrdi da će se popisom manipulisati i da će se prikazati "nerealni podaci o etničkom sastavu stanovništva", pozivajući se na posljednji popis, kada je broj Albanaca bio umanjen za 25,17 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova