Ostali uz uslove

U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, izjavio je danas je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je na konferenciji za novinare saopštio da se iz ostalih zemalja ulazak u Crnu Goru omogućava crnogorskim i stranim državljanima samo ako imaju jedan od četiri uslova, odnosno dokaz o vakcini (jednoj ili obe doze), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je preležao infekciju ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Ako neko nema jedan od ova četiri dokaza moraće u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koja će moći da se prekine nakon šest dana uz negativan PCR test, objasnio je Galić.

Svadbe, rođendani, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da poseduju i domaćini i gosti događaja.

Ugostiteljski objekat je, kaže Galić, dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera i podsjeća da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

„Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde", rekao je on.

Zabranjeno je, kako je naveo, prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja).

Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

"Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije“, rekao je Galić, uz napomenu da će mjere biti na snazi od 21. avgusta do 10. septembra.

Epidemiološka situacija postaje sve zahtjevnija, upozorio je on, i pod budnim je nadzorom zdravstvenog sistema.