Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za BBC je rekao da su Albanci bili kao Afganistanci kada su napustili "tvrđavu Sjeverna Koreja" i potražili utočište u drugim zemljama, prenosi Gazeta express.

On kaže da je Albanija nekada imala mnogo više izbjeglica, od kojih je pola miliona bilo sa Kosova, pa nije problem da primi i izbjeglice iz Afganistana.

Na pitanje novinara kako to da je mala evropska država koja nije u EU, ali je članica NATO, pristala da pruži utočište Afganistancima koji će otići u Sjedinjene Države, on je rekao da je Albanija bila jedina država u Evropi koja je imala više Jevreja nakon rata nego prije njega, a razlog je bio taj što su u Albaniji imali kodeks časti, koji kaže da nema veće sramote u životu od predaje prijatelja.Tako su Jevreji u Albaniji dobili utočište i to je, kako je rekao, jedna od najljepših stranica historije njegove zemlje.

On je naveo da su Albanci bili kao Afganistanci prije nekoliko decenija kada su napustili Albaniju, "tvrđavu Sjeverne Koreje" u Evropi, pod brutalnom diktaturom. Uz mnogo poteškoća, bili su kako kaže prihvaćeni od prijatelja u svijetu.

„Afganistance moramo da prihvatimo zbog naše djece. Ona moraju da shvate svijet u kome živimo. Možda nismo bogata zemlja, ali imamo dobro pamćenje“, izjavio je Rama.

Prva grupa Afgaistanaca u Albaniju bi trebalo da stigne ovih dana.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express