Njemačka

Poslije više od dvije i pol godine, koliko je prošlo od pogibije kralja narodne muzike Šabana Šaulića, navodno će početi suđenje Alsinu Leventu, koji je odgovoran za saobraćajnu nesreću u Njemačkoj, u kojoj su poginuli Šaban i njegov klavijaturista Mirsad Kerić.

Prvo ročište navodno je zakazano za 20. januar 2022. godine, samo mjesec dana uoči trogodišnjice stravične nesreće u kojoj je pjevačev kum Slobodan Boban Stojadinović teže povrijeđen.

Suđenje će se održati u mjestu Gutersloh, gdje se nesreća i dogodila, navodi Kurir, a sam proces će biti zatvoren za javnost i odvijaće se pod specijalnim mjerama obezbjeđenja kako u samoj sudnici, tako i izvan zgrade suda.

Ovu informaciju je navodno potvrdila i portparolka Okružnog suda u Guterslohu Silke Bergstemann.

"Zbog velikog interesovanja javnosti, ali i situacije sa pandemijom koronavirusa, izričito će biti zabranjena svaka vrsta okupljanja, a ulazak u sudnicu će biti omogućen samo oštećenima, tj. članovima porodice. Kako je početak suđenja do sada odlagan više puta zbog situacije sa pandemijom, očekuje se da u ekspresnom roku budu iznijeti svi dokazi i da presuda bude donesena najkasnije do proljeća sljedeće godine", izjavila je Bergstermann za portal NW.

Za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje tjelesne povrede iz nehata, kao i opasne radnje u saobraćaju te vožnju bez vozačke dozvole, optužen je 36-godišnji Nijemac, turskih korjena, rođen u Guterslohu. Prema navodima Okružnog suda, on je priznao krivicu.

Inače, 4. februara 2020. njemački mediji objavili su kako je "Turčin sklonjen iz straha od napada srpskih fanova". Kako su se u javnosti pojavile sve informacije o Alsinu, kao i njegove fotografije, tužilac je donio odluku da zbog bezbijednosti Leventa preduzme određene mjere.

Tako je najavljeno da će na suđenju biti pojačane bezbijednosne mjere, kako "neko od fanova pokojnog kralja narodne muzike ne bi naudio Leventu".

Podsjetimo, Šaban Šaulić i njegov klavijaturista Mirsad Kerić poginuli su 17. februara 2019. godine, nakon nastupa u Njemačkoj u noći prije tragedije.

Spasilačke ekipe o nesreći su obavještene u 6:50 sati ujutru. Do 9:30 sati put je bio neprohodan, pošto su vatrogasci dva sata četvoro povrijeđenih ljudi izvlačili iz smrskanih kola.

Kako je kasnije ustanovljeno, Alsin Levent je na dan nesreće vozio bez vozačke dozvole, a bio je i pijan kada je u automobilu "mazda 6" izazvao tešku nesreću na putu A2. Kako je utvrđeno, Levent je vozio brzinom od 160 km/h, na mjestu gdje je u tom trenutku bilo dozvoljeno voziti 80 km/h.