Privremeno utočište

Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija prvi su u Evropi saopštili da će pružiti privremeno utočište Afganistancima koji su se uputili ka SAD nakon što su talibani osvojili vlast u Afganistanu, piše B92.

Talibani su za mjesec dana uspjeli da osvoje Afganistan, a stanovnici istog su ostali bez ičega. Sada Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija žele da zbrinu izbjeglice i nadaju se pridruživanju Evropskoj uniji, iako na tom putu i dalje postoje značajne prepreke. To je jedan od razloga zašto se u velikoj mjeri oslanjaju na svoj odnos sa SAD, navodi portal Politico.

Studentski domovi su ispražnjeni za Afganistance koji stižu u Albaniju gdje bi prve izbjeglice trebalo da stignu danas, dok je Sjeverna Makedonija najavila da će odmarališta i hoteli biti dostupni.

Kosovo je saopštilo da ima kapacitet da primi do 10.000 ljudi.

Toby Vogel iz Savjeta za politiku demokratizacije smatra da su Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija "zemlje koje su najviše proamerički orijentisane u Evropi, možda i svijetu, kako u smislu raspoloženja naroda, tako i političke klase, bez obzira na administraciju koja je na vlasti u SAD".

"Učiniće mnogo da ispune sve zahtjeve koje bi SAD mogle da imaju", dodao je Toby Vogel, prenosi Politico.