Potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Sjeverne Makedonije Fatmir Bytyqi kaže da će vlade Kosova i Sjeverne Makedonije održati zajedničku sjednicu u septembru, u cilju potpisivanja sporazuma u ekonomskom sektoru.

Kako prenosi Lajmi, Sjeverna Makedonija potrošila je oko 1,1 milijardu eura za suočavanje sa ekonomskom krizom, a zbog pandemije izgubljeno je već oko 19.000 radnih mjesta.

U intervjuu za Kosovo press, Bytyqi je govorio o inicijativi "Otvoreni Balkan", o mjerama štednje koje su rezultat pandemije i reakciji vlade Sjeverne Makedonije na ekonomski oporavak.

On kaže da će na zajedničkom sastanku vlada jasno pokazati šta znači duh regionalne saradnje.

"Pripreme su u završnoj fazi. Mislim da bi u septembru mogao da se održi zajednički sastanak dvije zemlje na kojem ćemo da otvoreno pokažemo šta zaista znači duh regionalne saradnje, jer će biti potpisano nekoliko sporazuma i zajedničkih inicijativa kako bi mogli da omogućimo našim građanima veću saradnju i brži prosperitet“, kaže Bytyqi.

Bytyqi ističe da regionalna saradnja stvara veću konkurentnost za ekonomije svih zemalja.

Govoreći o "mini Šengenu", koji je nedavno dobio naziv "Otvoreni Balkan", Bytyqi kaže da takva inicijativa ne minimizira Berlinski proces.

Iako se Kosovo oštro protivi ovoj inicijativi, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije kaže da takvu priliku za regionalnu saradnju ne treba propustiti.

"Mislim da je period pandemije samo dokazao da ako želimo ubrzati oporavak ekonomije, morati se pridružiti inicijativama kako god se one zvale. Napuštajući političke aspekte, videći samo ekonomski aspekt povećanja regionalne konkurentnosti, stvarajući lanac vrijednosti na Zapadnom Balkanu“, kaže Bytyqi.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa znači ravnopravno regionalno tržište za sve zemlje, vjeruje da će svrha ove inicijative biti dokazana i da će joj se postepeno pridružiti Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi