Ne prihvatamo nametnute podjele

Opština Korča ponovo je reagovala povodom debate o učešću srpskog umjetnika Gorana Bregovića na Festivalu piva koji će biti održan od 18. do 22. avgusta i protivljenja koja dolaze s Kosova, prenosi Reporteri.

Ta opština u Albaniji navodi da su trenutni napori da se naruši imidž Korče dio scenarija koji podstiče sukobe i poručuje da su "neosjetljivi oni koji bacaju kamen podjela".

"Stanovnici Korče nisu neosjetljivi na bol i patnju ljudi svoje krvi i nacije! Naprotiv! Korča i stanovnici Korče jednostavno dostojanstveno i mudro odbijaju upasti u zamku političke instrumentalizacije zabave na kojoj su godinama bili pjevači iz Albanije, Kosova, Makedonije, Grčke, Holandije, Švedske, Engleske, Italije, Francuske, SAD, a sada dolazi pjevač bosanskih Srba”, navodi ta opština.

Kažu da je svaki kutak svijeta dočekao balkanskog muzičara koji je godinama prelazio granice Balkana, a Tirana ga je dočekala 2006. godine.

Poručuju da je Korča sa stanovnicima manjina i različitih religija u savršenom skladu, bila je i nastavlja da bude svijetlo patriotizma, kulture, tolerancije i izvrstan model civilizovanog lokaliteta s rijetkim vrijednostima koje čine Albance ponosnima.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri