(Ne)posvećenot

Očekuje se da će lokalni izbori na Kosovu i predsjednički izbori u Srbiji početkom iduće godine odložiti dijalog Prištine i Beograda, jer je posvećenost izbornom procesu veća od dijaloga, prenosi Lajmi.

U međuvremenu, kao još jedan razlog za nepostizanje konačnog sporazuma ove godine pominju se taktike koje koriste obe strane.

Opoziciona poslanica iz Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže za Kosovo press da premijer Albin Kurti nije zainteresovan za dijalog, jer je njegov fokus na lokalnim izborima.

Prema njenim riječima, dijalog je vruća tema i Kurti se ne želi time baviti, jer se boji da će izgubiti glasove na lokalnim izborima.

Osim izbora na Kosovu i Srbiji, Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova kaže da se očekuje da će se proces otegnuti zbog taktike koju su obe strane koristile na sastancima u Briselu.

Navela je da se ne očekuje postizanje sporazuma do predsjedničkih izbora u Srbiji.

"Vidjećemo kakva će se dati orijentacija ove faze dijaloga u novoj vladi Kurtija”, rekla je Krasniqi.

Što se tiče mogućnosti odlaganja procesa dijaloga zbog izbora u Srbiji i na Kosovu, portparol EU Peter Stano u pismenom odgovoru za Kosovo press kaže da su fokusirani na pomaganje stranama da napreduju u dijalogu ka postizanju dogovora.

Prema njegovim riječima, EU ne analizira okolnosti ili postupke partnera u dijalogu, jer je u interesu Kosova i Srbije da rezultat dijaloga bude ključan za evropski put obj zemlje.

U okviru nastavka dijaloga, do sada su bez postizanja dogovora održana dva politička sastanka na visokom nivou, dok je u septembru najavljen još jedan sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Izvor: Kosovo online/Lajmi.net