Ne treba reagovati emotivno

Šef Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti je povodom odbijanja Kosova da učestvuje u inicijativi „mini Šengen“, koja je potpisivanjem sporazuma u Skoplju između predsjednika Srbije i premijera Albanije i Sjeverne Makedonije, preimenovana u „Otvoreni Balkan“, a vezano za ukidanje graničnih kontrola između te tri zemlje, ocjenio da bi svako trebalo da radi u sopstvenom interesu, a zatim odluči da li želi da se pridružiti toj inicijativi, prenosi Lajmi.

„Ne treba reagovati emotivno, treba mirno razmotriti, šta je korisno za Kosovo da prihvati, a šta može biti štetno. Svaka zemlja vidi svoje interese, a ako su joj interesi ugroženi sigurno neće podržati takvu inicijativu“, rekao je Ahmeti u intervjuu za Kosovo press.

Govoreći o položaju Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, povodom 20. godišnjice Ohridskog sporazuma, rekao je da još nije u potpunosti primjenjen i konstatovao da su vjekovne predrasude prema Albancima manjeg inteziteta, i naglasio da je potpisivanjem tog sporazuma bio važan faktor za okončanje sukoba između Albanaca i Makedonaca i za normalizaciju odnosa dvije zajednice.

Istakao je da u Sjevernoj Makedoniji još uvijek postoje sektori u kojima Albanci nisu zastupljeni.

Prema njegovim riječima Sjeverna Makedonija je posvećena evropskom putu, i da je u tom smislu neophodna saradnja, mir i bezbjednost u cijelom regionu, za pridruženje Evropskoj uniji.

Prije 20 godina, uz posredovanje Amerikanaca i Evropljana, potpisan je Ohridski sporazum između Albanaca i Makedonaca, kojim je okončan oružani sukob 2001. Dokument se zasnivao na unapređenju prava Albanaca, službenoj upotrebi albanskog jezika i zastupljenost Albanaca u institucijama.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net