Kosovo pobjeglo sa začelja

Vakcinacijska utrka protiv COVID-19 u regiji, koju je u početku ubjedljivo vodila Srbija, sada je postala izjednačenija.

U svijetu je do sada barem jednu dozu protiv COVID-19 vakcine primilo 30,7 posto svjetske populacije, dok je 16 posto potpuno vakcinisano (ljudi koji su primili sve doze propisane protokolom vakcinacije).

Naučna online publikacija Our World in Data otkriva da je do sada u svijetu dato 4,59 milijardi doza vakcine i da se dnevno daje 36,63 miliona doza.

Prema posljednjim podacima (10. august) utrku u vakcinaciji vode Španija i Kanada sa po 72 posto vakcinisanog stanovništva.

Španija i Kanada vode utrku

U Španiji je 62 posto stanovništva potpuno vakcinsano, a deset posto djelimično (primili jednu dozu vakcine), dok Kanada ima nešto više potpuno vakcinisanih – 62,5 posto.

Na trećem mjestu je Velika Britanija sa 69 posto vakcinisanih, od toga gotovo 59 posto poptuno vakcinisanih.

Izrael, koji je dugo predvodio svjetsku utrku u vakcinaciji, sada je na četvtom mjestu sa 67 posto vakcinisanih, od čega je više od 62 posto potpuno vakcinisano.

Jedanak broj vakcinisanih imaju i Francuska i Italija, dok Njemačka ima 62 posto vakcinisanih.

Na dnu liste su Nigerija sa 1,2 posto vakcinisanih, Sudan sa 1,4 posto i Kenija sa 2,1 posto vakcinisanih.

Slovenija pretekla Srbiju

Vakcinacijska utrka u regiji, koju je u početku ubjedljivo vodila Srbija, sada je postala izjednačenija.

Podaci Our World in Data pokazuju da Slovenija ima procentualno najviše vakcinisanih – 45 posto, od čega je 40 posto potpuno vakcinisano.

Jednak postotak poptuno vakcinisanih ima i Srbija (40 posto), ali nešto manje onih koji su primili samo jednu dozu vakcine – oko dva posto.

Hrvatska je potpuno vakcinisala 37 posto svog stanovništva, dok je 3,4 posto populacije primilo jednu dozu i još čeka poptunu vakcinaciju.

Kosovo pobjeglo sa začelja

U Crnoj Gori je četvrtina stanovništva (25 posto) potpuno vakcinisana, dok je 4,9 posto primilo jednu dozu.

U Sjevernoj Makedoniji potpuno je vakcinisano 21 posto stanovništva, djelimično pet posto.

Kosovo, koje je u početku bilo najsporije u procesu vakcinacije, više se ne nalazi na posljednjem mjestu – potpuno je vakcinisano 8,8 posto stanovništva, dok je jednu dozu primilo 8,4 posto.

Bosna i Hercegovina je posljednja u regiji po broju vakcinisanih – u toj zemlji potpuno je vakcinisano 8,5 posto stanovništva, dok je 6,2 posto primilo jednu vakcinu.

Detaljnije istražite u interaktivnim grafikonima.