Podrška

Evropska unija pozdravlja predanost lidera regionalnoj saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", i podsjeća na opredeljenost lidera Zapadnog Balkana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Gazeta express.

Na pitanje kakav je stav EU u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan" i da li bi i Kosovo trebalo da se pridruži ovoj inicijativi, Pisonero je rekla da EU pozdravlja predanost lidera regionalnoj saradnji, bitnom elementu evropske perspektive Zapadnog Balkana i sastavnom dijelu Procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Razumijemo želju za napretkom. Istovremeno, proces koji obuhvata čitav region Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja. U tom kontekstu, za region je važno da postigne napredak u uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta, političku obavezu koju je šest regionalnih lidera preuzelo na samitu u Sofiji prošle jeseni", navela je Pisonero u pismenom odgovoru za Gazetu express.

Naglasila je da EU stvara ekonomske mogućnosti i investicione planove u regionu i da je sada na regionu da te mogućnosti iskoristi na pravi način.

"Donosimo važne mogućnosti ulaganja u region kroz Ekonomski i investicioni plan. Sada je na regiji da ih dobro iskoristi u punom ekonomskom potencijalu i da uspostavi zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima EU", kaže Pisonero.

Gazeta express navodi da su premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer  Sjeverne Makedonije Zoran Zaev održali nekoliko zajedničkih sastanaka kako bi unapredili svoju ideju o preimenovanom “mini Šengena” u "Otvoreni Balkan"

Ova inicijativa, kako je prenosi Gazeta, pretvorila se u spor između Prištine i Tirane zbog odbijanja Kosova da uključi, jer premijer Kosova Albin Kurti kaže da je "Otvoreni Balkan" Vučićeva tendencija da otvori Balkan prema Rusiji i Kini.

Savezna vlada Njemačke takođe je rekla da inicijative za regionalnu saradnju imaju koristi, a i SAD navode da bi Kosovo trebalo da bude otvorenije prema regionalnim inicijativama.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express