Egoizam

Novinar italijanske televizije RAI Stefano Marseli u tekstu za prištinski Reporteri bavio se "egoizmom Albanaca i ravnodušnošću albanskog javnog mnjenja" na ogorčenje koje dolazi sa Kosova zbog najavljenog nastupa muzičara Gorana Bregovića na Festivalu piva u Korči.

Marseli navodi da stranog posmatrača ne iznenađuje toliko poziv poznatom muzičaru za gostovanje u Albaniji, već reakcija većine albanskog javnog mnjenja na ogorčenje sa Kosova, za koju kaže da je potpuno ravnodušna na “tragediju i bol braće preko granice” koji su trpeli pod režimom Slobodana Miloševića.

Kaže da se građani Kosova još sjećaju krvavog rata i "prethodnih decenija aparthejda".

I po novinaru RAI televizije, kako prenosi Reporteri, svjetski popularna pesma "Kalašnjikov" je provokativna, a na Kosovu se vodi rasprava o potrebi da se odustane od Bregovićevog nastupa.

U tekstu se navodi da su Albanci u Albaniji, takođe, doživjeli krvavu tragediju pod režimom Envera Hoxhe, ali da se to dešavalo kod njih "u kući" i da ne znaju šta je "aparthejd, zabrana govora na maternjem jeziku, zaštita nacionalnog identiteta, a još manje znaju o silovanjima, deportacijama, masovnim ubistvima".

Marseli kaže da su oni svijesni grobnica nestalih ljudi koje je “diktatorski režim u Tirani napunio neistomišljenicima”, ali da oni te grobnice ne traže.

U tekstu se zaključuje da Albancima nedostaje empatije i za njihove sunarodnike s Kosova, a autor se poziva na pojedine filozofe i psihoanalitičare.

“Ako oni ne razumeju i odbace bol naroda koji govori istim jezikom, poštuje istu zastavu i vidi Albaniju kao svoju pravu domovinu, ko će drugi Albance ikada razumeti”, pita Marseli.

Navodi da se može reći da Albanci nisu empatični i da su egoistični.

“Trideset godina kasnije, putovanje brodom "Vlora" (kojim su izbjeglice iz Albanije došle u Italiju u potrazi za boljim životom) nikada nije završeno. Albanci nisu prešli granice subjektivnog svijeta kako bi otkrili postojanje drugih i objektivnog svijeta. Ali to je tako, Albanci ne čitaju filozofe”, zaključio je Marseli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri