Jako toplo vrijeme

Prema prognozama nadležnih službi i zavoda, posebno vruće danas bi moglo biti na jugoistoku Sjeverne Makedonije, te na jugu Crne Gore i BiH.

Balkanske države i danas će se naći na udaru visokih temperatura, a prema jutarnjima najavama državnih hidrometeoroloških zavoda i službi, postoji mogućnost da u južnim dijelovima temperatura iznosi 40 stepeni Celzijusa, pa i više.

Sjeverna Makedonija – do 42 stepena

Prema vremenskoj prognozi Uprave za hidrometeorološke poslove Sjeverne Makedonije, na jugoistoku se očekuje i do 42 stepena…

„Danas će biti pretežno sunčano i jako toplo vrijeme sa natprosječnim temperaturama za ovaj period godine. Sa predviđenim temperaturnim vrijednostima, na snazi će biti žuta faza opasnosti od visokih temperatura, a na jugoistoku, gdje se predviđaju temperature iznad 40 stepeni, i narandžasta faza“, navodi se u prognozi Uprave za hidrometeorološku službu Sjeverne Makedonije.

U srijedu se očekuju kratki pljuskovi i grmljavina, a od četvrtka pad dnevne temperature za tri do pet stepeni, dodaju iz Uprave.

Crna Gora – do 40 stepeni

Kako navode iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, i u ovoj državi će biti pretežno sunčano i veoma toplo.

„U popodnevnim satima, u planinskim oblastima na sjeveru, uz umjeren razvoj oblačnosti ponegdje kratkotrajno moguća kiša i grmljavina“, navodi se u saopćenju Zavoda.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 30 do 40 stepeni.


BiH – do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

„Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnimn satima mogući su lokalni pljuskovi u centralnim i sjevernim područjima Bosne“, dodaju.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37, na jugu zemlje i do 40 stepeni Celzijusa.

Srbija – do 37 stepeni

U Srbiji će danas biti uglavnom sunčano, sa temperaturom od 33 na sjeveru, do 37 stepeni na jugu i istoku države, saopćio je Republički hidrometeorološki zavod, prenosi agencija Beta.

U Posavini i Podunavlju ujutro se očekuje oblačno vrijeme, ponegdje sa kratkotrajnom kišom, a tokom dana u svim predjelima pretežno sunčano i toplo. Poslijepodne, uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predijelima zapadne i jugozapadne Srbije, moguća je kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 17 do 22, najviša od 33 na sjeveru do 37 stepeni na jugu i istoku Srbije uz slab do umjeren vjetar, severozapadni.

Hrvatska – do 36 stepeni

Slične temperature se očekuju u Hrvatskoj.

Bit će pretežno sunčano, mjestimično uz umjerenu naoblaku te vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak koju prenosi agencija Hina.

U drugom dijelu dana uglavnom u gorskim krajevima mala je vjerovatnost za lokalni pljusak.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu ujutro slaba bura, danju do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

Najviša temperatura zraka uglavnom između 31 i 36 stepeni Celzijusa.