Politički analitičar

Ukoliko nastavi da deluje u pravcu odbacivanja postignutih sporazuma, premijer Kosova Albin Kurti će biti izložen pritiscima od strane Sjedinjenih Američkih Država, "kao što otac vrši pritisak na dijete koje neće da ide u školu”, kaže politički analitičar Nexhmedin Spahiu.

On u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da Kosovo mora da uhvati korak sa zemljama regiona koje teže članstvu u Evropskoj uniji i da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”, čiji će dio postati pre ili kasnije.

“Kosovo je još u razvoju i nije spremno za "Otvoreni Balkan", ali vrijeme ne čeka. Očigledno da se interesi drugih u regionu poklapaju, a sa druge strane to je perspektiva za ulazak u evropsku zajednicu, čiji dio žele da postanu sve balkanske zemlje. Ipak, to je greška Vlade Kosova koja će na kraju morati da im se pridruži, što prije to će biti bolje”, kaže Spahiu.

Albanija i Sjeverna Makedonija, prema mišljenju Spahiua, nisu potpale pod uticaj Srbije kada su potpisale sporazum o "mini-Šengenu" ili sada "Otvorenom Balkanu". Istovremeno ukazuje da je Albanija time na neki način ugrozila Kosovo, ali da to nije iznenađujuće jer je djelovala u korist svojih interesa.

“Albanija je pratila svoje interese, a ne interese Kosova. U interesu Kosovara nije da Srbi idu na albansko primorje, jer će konkurencija biti veća, a samim tim i cijene. Međutim, u interesu Albanije je da ima što više turista iz Srbije, Kosovu to ne odgovara, to su suprotni interesi”, objašnjava Spahiu.

Spahiu navodi da se nesuglasice kosovskog i albanskog premijera moraju prevazići i da se premijer Kurti mora baviti unutrašnjim pitanjima, dok odnosi sa Albanijom treba da se zasnivaju na nivou regiona, kao i sa ostalim susjednim zemljama. Ipak, on ističe da su dobri odnosi Kosova i Albanije važan faktor za stabilnost čitavog Zapadnog Balkana.

“Mnogo prije nego što je Albin Kurti došao na vlast ja sam govorio da će odnosi Kosova i Albanije biti pogoršani i to je logično. Ako se ti miješaš u poslove druge države, makar to bila bratska ili prijateljska država, to pogoršava stvari. Primjera radi, i u privatnom životu, kada se miješaš u tuđi život nisi dobrodošao, svako želi da upravlja svojim poslovima. Ako svako gleda svoj posao i svoje interese i ako se nađu zajednicki interesi obe strane, onda je to dobrosusjedstvo”, ističe Spahiu.

Spahiu sugeriše da premijer Kurti najprije treba da odustane od ideje ujedinjenja sa Albanijom i da marginalizuje svoj politički uticaj u toj zemlji.

“On je smanjio tu retoriku, ali nije odustao od nje. To dokazuje prisustvo albanske zastave na Kosovu. U zakonu Kosova stoji da pri institucijama mora biti zastava Kosova i zastava ili obilježja određenih institucija. Naravno, upotreba drugih zastava je dozvoljena, recimo u hotelima se mogu staviti zastave koje god hoćeš države, ali u institucijama ne može. Mi imamo slučaj da u Vrhovnom sudu Kosova stoji zastava Albanije, to je kršenje zakona, ali i dokaz da Kurti nije odustao od te ideje, i zbog toga će biti u problemima sa Albanijom dok temeljno i konačno ne odustane od te ideje”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online