Normalizacija odnosa

Bivši američki izaslanik za Balkan James O'Brien i koordinator njemačke vlade za transatlanska pitanja Peter Beyer poručuju da je koordinacija između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije neophodna za proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i evropske integracije Zapadnog Balkana, prenosi Ekonomija onlajn.

Oni su to izjavili tokom diskusije o novom pristupu transatlantske politike Zapadnom Balkanu, u okviru niza debata koje je organizovao Centar za međunarodne strateške studije sa sedištem u SAD, uključujući pristup Njemačke na kraju ere kancelarke Angele Merkel.

Peter Beyer, koji je i izvjestilac za Balkan u njemačkom parlamentu, izrazio je nadu da se politika zemlje prema Zapadnom Balkanu neće promjeniti ni nakon odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je takođe bila pokretač Berlinskog procesa, uspostavljenog 2014. godine, sa ciljem produbljivanja koordinacije između zemalja Zapadnog Balkana i podrške procesu članstva ovog regiona u Evropskoj uniji.

On je rekao da je potreban odlučniji pristup Evropske unije regionu, prenela je VOA.

"Još uvijek imamo pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i to je sramota. Postoji mnogo objašnjenja zašto to nisu učinili, svakako zbog domaće politike", rekao je Beyer, naglašavajući da je region veoma važan i da mu je potreban transatlantski pristup.

Prema riječima Jameas O'Briena, nije najvažnija stvar da SAD podrže evropsku budućnost, već da rade sa Evropskom unijom kako bi ta budućnost postala stvarnost.

"Ono što sam čuo svuda u šest zemalja regiona je da oni više ne vjeruju u ovo, i to daje moć nekim od najgorih nacionalističkih i populističkih impulsa, ali i nekim pozitivnim impulsima", rekao je O'Brien, naglasivši da obe strane moraju biti u stanju da pruže stvarnu nadu ovim zemljama.

On je rekao da će među najvažnijim simbolima u prvim danima nove vlade Njemačke biti mogućnost otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

James O'Brien je boravio u Skoplju prošle nedjelje, pomno prateći zajedničku inicijativu Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije poznatu kao 'mini-Šengen', koja je sada preimenovana u Otvoreni Balkan.

On je rekao da je takva inicijativa koja osigurava slobodno kretanje ljudi i robe takođe cilj Berlinskog procesa.

Kada je riječ o pregovorima između Srbije i Kosova, O'Brien ističe da se mora pronaći način da se to pretvori u transatlantsko pitanje gdje "SAD moraju jasno staviti do znanja novim liderima na Kosovu da se moraju konstruktivno angažovati, dok evropska strana mora jasno da stavi do znanja Srbiji da zaista ima evropsku budućnost, ali da mora da učini svoj dio posla".

"Sa novim izborima sljedeće godine u Srbiji i mogućnošću prijevremenih izbora na Kosovu, za koje čujem glasine, skeptičan sam da će biti rezultata", rekao je James O'Brien.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online