Politički analitičar

Politički analitičar Mentor Nazarko izjavio je da su uprkos oprečnim stavovima po pitanju "Otvorenog Balkana" premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti uspjeli su da održe korektnu javnu komunikaciju, prenosi TV Klan Kosova.

„Kurti je smatrao da sa postojećim instrumentima na nivou Balkana, u procesu saradnje sa jugoistočnom Evropom, sa Berlinskim procesom ili CEFTA, ne postoji mogućnost da se odnosi između balkanskih zemalja pravično razvijaju i iz tog razloga je Kurti predložio ’novi instrument’  nazvan SEFTA. To je prema Kurtiju rješenje. ’Otvoreni Balkan’ je varijacija na temu, ali Kurti će pokazati da će nametnuti svoje ideje Balkanu, bez autokrata, bez ratnih zločinaca. Kurti je nedavno ponovio ovaj koncept, na temu uklanjanja prepreka među balkanskim zemljama. Čak i u konceptualnom smislu ono što Kurti predlaže, SEFTA, je naprednije u smislu balkanske međusobne povezanosti nego što je to sada", rekao je Nazarko.

Govoreći o posjeti bivšeg američkog izaslanika Richarda Grennela Srbiji i Albaniji, Nazarko je rekao da je posjeta poslovna, i da mnogi bivši zvaničnici uticajnih zemalja poput SAD dolaze zbog poslovanja.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova