COVID-19

Prema najavi, korigovane mjere u borbi protiv koronavirusa stupile su u petak na snagu u Crnoj Gori.

U restorane, kafiće, noćne klubove i diskoteke u Crnoj Gori i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, od petka 30. jula do 20. augusta moguće je ući samo uz najmanje jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

To je, kako je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici Vlade Crne Gore samo jedna od novih mjera koje su usvojene.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore doktor Igor Galić naveo je sve dokaze koji su relevantni za odobrenje boravka u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Prvi dokaz da je osoba u cijelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine, drugi je da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, treći da je preboljela COVID i da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa, a četvrti dokaz je negativan brzi antigenski test.

Kako je navedeno, on ne može biti stariji od 48 sati, poručeno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Kako je navedeno, jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu u Crnoj Gori.

Vlasnici ugostiteljskih objekata obavezni su da izaberu lice odnosno redara koji će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Da li će svi ugostitelji u Crnoj Gori moći poštivati ovo pravilo i u kojoj mjeri ostaje da se vidi u narednim danima.

Pravila za maloljetnike

Osobe mlađe od 18 godina nisu obavezne da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova.

Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontroliraju na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde odgađaju se do 20. augusta.