Novinar iz Sjeverne Makedonije

Novinar iz Sjeverne Makedonije Arben Ratkoceri kaže da se najavi o uklanjanju granica na Balkanu 2023. godine, na jučerašnjem samitu u Skoplju, široko raspravljalo i da je pozdravljena od javnosti, prenosi Koha.

"Javnost je to pozdravila, dok je dogovor o pravu građa na rad, na primjer, iz Sjeverne Makedonije u Srbiji ili Albaniji, bez birokratskih procedura kojim, bio iznenađujući. Koliko ja znam, postoji neka vrsta organizacije pod nazivom AEO koja je regulisala ovo pitanje, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi, prevoznik se provjerava na svom polazištu i krajnjem odredištu, bez čekanja toliko dugo na granicama", rekao je Ratkoceri.

Prema njegovim riječima, za Sjevernu Makedoniju bi bilo značajno da je i Kosovo potpisnik sporazuma.

"Čak ni sporazum bez Kosova neće biti krnji, ali ne vjerujem da će imati efekat koji su očekivali pokretači ove inicijative. Za Sjevernu Makedoniju u cjelini najvažnije je da Kosovo bude deo ovog sporazuma više nego druge zemlje", rekao je Ratkoceri.

On smatra i da je inicijativa "Otvoreni Balkan” polovična, jer u njoj ne učestvuju tri zemlje regiona.

"Potpisani dokumenti su takođe tehnički nepotpuni, mnogo je nejasnoća. Čak ni inicijatori nisu uspjeli ovo da razjasne, kako će se ovo završiti. Postoji neka vrsta skepticizma. I ranije je bilo sličnih inicijativa, ali kada su se sastali predsjednici Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore, Srbija je bojkotovala sastanak", rekao je Ratkoceri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore