Ne u vojnom smislu - nego politički

Znamo da je upravo Biden 1990-ih godina govorio da je angažman u američkom interesu, s obzirom na podjele u EU, da je on poticao Clintonovu administraciju da se angažira upravo zbog te podijeljenosti u EU

Administracija predsjednika Bidena mora se jače politički angažirati na Balkanu jer EU nema koherentnu politiku prema Zapadnom Balkanu, smatra Joseph.

Proces pridruživanja Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, u kojem se Bugarska pokazuje odlučujućom kočnicom, oživio je pozive za veću uključenost Sjedinjenih Država na Balkanu.

- Znamo da je upravo Biden 1990-ih godina govorio da je angažman u američkom interesu, s obzirom na podjele u EU, da je on poticao Clintonovu administraciju da se angažira upravo zbog te podijeljenosti u EU.

Sada je ponovo potreban Biden, kao predsjednik, da uključi SAD - ne u vojnom smislu - nego politički, jer EU ne uspijeva razviti jedinstvenu politiku i pristup Bugarskoj, koji bi očito trebao uključiti i izvjestan pritisak - kaže za Glas Amerike, Edward Joseph, profesor na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins.

Prema njegovim riječima, Washington se treba pridružiti Briselu i sa ključnim političkim centrima Berlinom, Parizom i drugima izvršiti potreban pritisak. Važno je da se razvije jednaka dinamika kakva je stvorena između Kosova i Srbije.

Potezi Bugarske, smatra Joseph, pridonose širenju utjecaja Rusije i Kine na Balkanu. A angažman Amerike to bi mogao promijeniti.

- Prvo i osnovno, izbjeglo bi se održavanje Balkana u izvjesnom zaboravljenom prostoru koji otvara vrata Rusiji i Kini, što je demoralizirajuće za građane Sjeverne Makedonije, ali i Albanije, pruža Srbiji opravdanje da ostvari strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom, destabilizira Crnu Goru i Kosovo, odražava se i na dinamiku u BiH, držeći stalno otvorenu opciju RS-a, pa čak i ponovo otvara neka pitanja za Hrvatsku - ističe Joseph.

Potcrtava da EU kaže kako ne može dopustiti da bilateralna pitanja utječu na proces akcesije, ali to se događa. A to je izazov samoj politici Unije, njenim procedurama, pravilima i propisima.

- Unija ne drži svoje članice odgovornim, ne rješava takva pitanja u skladu sa vlastitim demokratskim vrijednostima i cijela regija Balkana zbog toga pati - zaključuje Joseph.