Negirao informaciju

Mada se prvobitno u medijima pojavila informacija da je vozač autobusa "Deva toursa" D.L. zaspao tokom vožnje i tako izazvao saobraćajnu nesreću kod Slavonskog Broda kada je deset osoba izgubilo život, prenosi Gazeta Express.

Porodica D.L. angažovala je zagrebačke advokate Igora Cispera i Ljuba Pavasovića Visovića jer nisu bili zadovoljni kako je postupao advokat po službenoj dužnosti koji je prvobitno bio dodjeljen D.L.

Iako je bilo informacija da je osumnjičeni vozač u jednom trenutku priznao da je zaspao za volanom, njegov advokat Cisper je negirao ove tvrdnje, rekavši da njegov klijent nikome nije rekao da je zaspao tokom vožnje.

„Žao mu je što se sve dogodilo. Koliko ja imam informacija od njega, nikome nije rekao da je zaspao za volanom", rekao je advokat Cisper.

"U prvom ispitivanju D.L . je ispitivan bez advokata, a zatim ga je policija optužila da jezaspao za volanom. Čak i da je u to vrijeme priznao da je spavao, ova izjava se ne bi mogla koristiti protiv njega u krivičnom postupku, jer je ispitan zbog manjeg prekršaja za koji nije bilo potrebno prisustvo branioca. Tužioci su kasnije odlučili da "ojačaju" kvalifikaciju, međutim, da bi odbrana bila valjana, potrebno je da osumnjičeni tokom ispitivanja ima branioca", naglasio je Cisper.

Jutarnji list navodi da je samo jedan putnik video da je u trenutku nesreće D.L. upravljao autobusom, dok su ostali putnici spavali.

Zamjenik državnog tužioca Slavonskog Broda Franjo Kopunić najavio je da će u sklopu istrage biti naloženo vještačenje autobusa kako bi se utvrdilo je li je došlo do kvara.

Inače, u utorak je D.L. određen jednomjesečni pritvor.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express