Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama naveo je na početku svog obraćanja u Skoplju da će ovo biti pozitivan dan za sve, ali i istakao da onaj ko tvrdi "da "mini-Šengen" ide u korist u srpske hegemonije živi u paralelnom svijetu".

"Ko kaže da je ovo inicijativa osmišljena u podrumi bivše Jugoslavije da prekomponuju Jugoslaviju i da hegemoniju Srbiji jer je ona veća i doći će da nam oduzme sve što imamo, živi u paralelnom svijetu", istakao je Rama.

Rama je naveo da će ovo biti pozitivan dan "i za Crnu Goru, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju i Grčku".

"Mozaik učešća pokriva širok dijapazon koji ide van naših zemalja. Smatram da je dovoljno da pogledamo taj mozaik šarenolikosti kako bismo shvatili važnost ove inicijative. Neki ljudi su kažnjeni da žive u prošlosti, a mi želimo da se proijektujemo u budućnosti putem zajedničke inicijative. Ovaj region sa sobom unosi primjer kao što je primjer EU. Imajući jedan cilj, a to je da zažive četiri vrste sloboda kretanja, ljudi, kapitala, usloga", podvlači Rama.

On je naveo i da zna u "kom pravcu razmišlja Kosovo, ali da ima potpuno suprotan stav".

"Smatram da sve zemlje moraju da budu dio ove incijative jer je do za dobrobit zemalja i građana i za svaki dio njihovog sistema. Prošlost ne sme diktirati koliko ćemo se razviti u nekoj sferi u budućnosti", naveo je Rama.

Izvor: Kosovo Online