Inicijativa mini Šengen

U Skoplju se danas održava veliki regionalni ekonomski forum u okviru inicijative Mini Šengen, gdje će učestvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da "kada smo kretali sa inicijativom, svom trojici ovo je djelovalo kao važna stvar za budućnost".

"Kada smo razgovarali, razmišljali smo o tome, kako bi bilo dobro da oni koji nisu bili najbliži, a Srbija i Albanija nikada nisu bile bliske. Riješili smo da od pogleda u prošlost glavu okrenemo ka budućnosti".

Sve ovo o čemu se govori, dodaje Vučić, u posljednje dvije godine, razvilo je bitno povjerenje među ovim zemljama.

"Nismo ni glupi ni naivni, da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja u koliko to sami ne budemo činili. Na nama je da pokažemo da sami možemo da donosimo odluke, i da ne čekamo da nas neko negdje vodi i uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i radimo na interesu građana. Sinoć smo se oko svega lako dogovorili. Sve je prihvaćeno. Zato što svi znaju da ne postoji ništa što se krije, već su tu interesi svih nas. neki kažu da Srbija dobija najviše, a to nije tačno, svi dobijamo", objašnjava predsjednik Srbije.

Kako navodi Vučić "mi imamo suverene nezavisne zemlje, i ne postoji granica, jer je dovoljno da budemo na teritoriji jedne zemlje, gdje se podaci šalju softverski. Imaćete niže operativne troškove, nema zaustavljanja između nas, šta god da prodajete, uzimate. Moramo da vidimo kako ćemo da napravimo pristup PDV. Mi treba zajednički da radimo na privlačenju investicija".

Kako Vučić dodaje, otvara se bezbroj mogućnosti, a nijedna stvar nije loša po bilo koga.

"Naše tri zemlje završiće godinu sa 76 milijardi eura, a to je značajno manje od jedne Slovačke, a možemo da ih stignemo za pet ili šest godina, i da počnemo da mijenjamo odnos snaga. Možemo da budemo mašinerija rasta ukoliko se potrudimo", ističe Vučić.

"Ako uspemo, biće to ogroman uspjeh, a ako ne uspemo - bar će ostati da je neko pokušao. U narednih godinu, dvije najkasnije hoćemo da napravimo da kroz naše tri zemlje možemo da prolazimo bez granica, da kamioni koji voze iz Skoplja do Beograda ili Tirane prođu bez zaustavljanja, bez da ih iko išta pita, dok će drugi morati malo da se zaustave", rekao je Vučić.

Izvor: Kosovo Onlajn/B92