Regionalna inicijativa

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije negodovali su zbog sporog tempa proširenja EU, zalažući se za međusobno otvaranje granica za putovanja i poslove, dok čekaju da ih Brisel primi u svoje okrilje, prenosi danas Financial Times.

"Znamo da postoji zamor u EU zbog proširenja. Treba da vidimo šta možemo da uradimo za sebe, šta možemo za naš narod, kako možemo da proširimo naše tržište", citirao je londonski list predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izrazio je frustraciju što "EU ne ispunjava svoja obećanja", dodajući da "Skoplje treba da ubrza praktične koristi za njene državljane".

Premijer Albanije Edi Rama uporedio je saradnju sa Briselom sa dijelom Samuela Becketta "Čekajući Godoa", u kojem se dva muškarca upuštaju u niz besmislenih razgovora, dok išcekuju dolazak nekoga ko nikako ne dolazi.

Balkanski "mini Šengen" za putovanja i biznis, koji se prema pisanju londonskog lista ugleda na model EU o slobodnom putovanju, biće zvanično objavljen sutra.

Uključivaće postepeno olakšavanje putovanja, brže "zelene linije" na granicama i smanjeno vrijeme čekanja za teretna vozila, kao i lakše dobijanje radnih dozvola.

Postoji nada da će zona, za koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će zaživjeti prije kraja godine, vremenom uključiti Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, dok ostaju otvorena vrata za Kosovo.

Srpski lider, dodaje FT, izjavio je da balkanski region ne može više da čeka EU da ih ujedini, nakon etničkih i religioznih sukoba, kao i ekonomskih neuspjeha od raspada bivše Jugoslavije.

Države su napravile značajan napredak prije nego što ih EU primi u članstvo, u oblastima izbornih, sudskih i ekonomskih reformi, prenosi Tanjug.

Financial Times podsjeća na izjavu Aleksandra Vučića da "kada ljudi budu imali veće plate, razmišljaće o boljim životima, a ne o sjenkama iz prošlosti".

Sva trojica balkanskih lidera konstatovala su da su, dok čekaju na EU, SAD pružile punu podršku njihovim naporima.

"Balkan koji danas imamo može da bude najsjajniji, ako ne i jedini sjajan, primjer američke spoljne politike", kazao je Rama.

"Slobode koje danas uživamo na Balkanu su prije svega i prvenstveno njihovo čedo", dodao je on.

Trojica lidera učestvuju u Skoplju na skupu regionalne inicijative za saradnju poznate pod nazivom "mini Šengen".

Izvor: Tanjug