Upravljanje pandemijom

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom Covid-certifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu Covid-potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula, kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv koronavirusa, saopćilo je Ministarstvo zdravsta Crne Gore.

Najavljeno je da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uvjete.

Nacionalna digitalna Covid-potvrda, po uzoru na EU digitalni Covid-certifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržavat će sljedeće podatke:

1. Da je osoba u cijelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv COVID-19 virusa;
2. Datum i vrijeme negativnog PCR testa na COVID-19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);
3. Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;
4. Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati);
5. Status stranaca u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni Covid-certifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u Crnoj Gori.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju crnogorsku potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.


Šta se dobija Nacionalnom digitalnom Covid-potvrdom?


Benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi. Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućit će donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori, stoji u saopćenju.

Faktor