Pogrešan pristup

Politički analitičar Milazim Krasniqi izjavio je za Kosovo onlajn da Evropska unija od početka ima pogrešan pristup u procesu dijaloga Kosova i Srbije, koji po njemu, vodi u kontrasmjeru.

On smatra da bi najprije trebalo razgovarati o sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu, pa tek onda pronalaziti rješenja za ostala tehnička pitanja.

“Posljednji susret premijera Kurtija i predsjednika Vučića otkrio je veliki problem koji postoji u cjelokupnom dijalogu, a koji je po mom mišljenju od samog početka postavljen na krivoj nozi. Sama činjenica da Evropska unija ne priznaje Kosovo, postavila je učesnike u neravnopravan položaj, i to sa jedne strane izaziva frustraciju kosovske strane, a sa druge aroganciju srpske delegacije. Umjesto da prilagođava i normalizuje stanje to zapravo pogoršava situaciju. Tematika je takva da ne omogućava da se nađe neko rješenje, činjenicom da Srbija ne priznaje Kosovo ne mogu se riješiti tehnička i administrativna pitanja, a oni se uporno time bave”, kaže Krasniqi.

Prema mišljenju Krasniqija, najbolji način za rješavanje problema između Beograda i Prištine je da se postigne sveobuhvatni dogovor koji bi otvorio put članstva u EU.

Kosovo i Srbija su po njemu povezane i bez rješavanja međusobnih problema neće moći da ostvare jedan od svojih najvećih ciljeva, približavanje ili učlanjenje u EU.

“Za 22 godine Kosovo i Srbija nisu uradile i ne rade na tome, onako kako bi trebalo da se izdvoji taj patološki status i da se iznađe put ka Evropskoj uniji, a dok se to ne riješi neće moći ni da se približe, a kamoli da postanu njene članice”, kaže Krasniqi.

On ne vjeruje da će u skorije vrijeme doći do nekih pomaka u dijalogu, imajući u vidu da na Kosovu i u Srbiji predstoje izborni procesi, tek nakon toga se kaže Krasniqi mogu očekivati konkretniji koraci.

Krasniqi ukazuje da kosovski i srpski politički lideri ne rade ništa kako bi pripremili svoje građane za prihvatanje kompromisa, koji će biti neophodni u cilju postizanja sporazuma, dodajući da će Srbiji biti teže da svoju javnosti pripremi za završnicu procesa uzajamne normalizacije odnosa.

“Javno mnjenje u Srbiji i na Kosovu nije pripremljeno za bilo kakvu odluku o nekom dogovoru. U tom smislu, naročito u Srbiji niko nije pripremljen za priznanje Kosova, to nije samo vlada nego i opozicija, Srpska pravoslavna crkva, civilno društvo i mediji, trebalo bi premanentno pripremiti javno mnjenje za novu realnost koja bi trebalo da nastupi nakon pronalaska nekog održivog rješenja”, zaključuje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online