Osuđena četiri visoka funkcionera

Sud u Sjevernoj Makedoniji osudio je jučer na ukupno 25 godina zatvora četvoricu nekadašnjih visokih funkcionera zbog učestvovanja u izazivanju nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.

Za djelo ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti, osuđeni su raniji predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, koji je dobio šest i po godina zatvora, bivši ministri Mile Janakijeski i Spiro Ristovski kojima su izrečene kazne od šest godina i tri mjeseca zatvora, dok je nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje službe (UBK) Vladimir Atanasovski osuđen na šest godina zatvora, prenose makedonski mediji.

Incident se dogodio tokom postizbornih političkih nemira u aprilu 2017. godine kada je oko 100 demonstranata, od kojih su neki bili maskirani, upali u zgradu parlamenta u glavnom gradu Skoplju kako bi sprečili izbor novog predsjednika Sobranja.

U napadu na parlament povređeno je na desetine novinara i poslanika, uključujući tadašnjeg opozicionog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktuelnog makedonskog premijera.

U vezi sa ovim slučajem nedostupan sudu je ostao nekadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tokom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

Gruevski se nalazi u bjekstvu u Budimpešti gdje je dobio politički azil.

Izvor: Tanjug