Istraživanje

Više od polovine građana podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji i vide Uniju kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, a prema podacima istraživanja, približno isti broj građana podržava i dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU, prenosi Tanjug.

Istovremeno građani vjeruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU.

Prema toj anketi trećina građana je protiv ulaska Srbije u EU, a računajući samo one koji bi izrazili mišljenje za ulazak u EU bi glasalo 62 odsto građana, dok bi 38 odsto bilo protiv.

Mladi između 18 i 29 godina čine najveći proevropski deo stanovništva sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Građani Srbije dominantno vide EU u pozitivnom svijetlu i povezuju je sa mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, mogućnošću slobodnog putovanja, poštovanjem ljudskih prava itd.

„Većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujuci i period tokom pandemije. Dodatno, više građana vjeruje u našu snažnu posvećenost da nam se Srbija pridruži kao članica EU. To nas dodatno motiviše da nastavimo da gradimo snažnije veze i angažujemo se u svim poljima radi bržeg i potkrepljenog procesa pristupanja EU”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici povodom istraživanja koje je za Delegaciju uradila Nina medija.

Istraživanje je sprovedeno u junu 2021. na uzorku od 1.211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu (CAPI – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).

Izvor: Tanjug