Cenzura kao tokom devedesetih

Radio televizija Srbije (RTS) prekinula je u ponedjeljak, 26. jula prenos Olimpijskih igara u Tokiju pred finalni meč džudistkinje sa Kosova, Nore Gjakova, zbog manjka ljudstva.

Glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević u odgovoru Radiju Slobodna Evropa (RSE) navela je da je do propusta došlo zbog toga što je većini novinara javnog servisa u Tokiju određen karantin u trajanju od 14 dana.

“U našoj dnevnoj emisiji Olimpijsko popodne objavljujemo nastupe i osvojene medalje i sportista iz samoproglašene Republike Kosovo”, dodala je Kovačević u odgovoru za RSE.

Korisnici društvenih mreža ukazali su na ovaj propust koji se desio u jutarnjim časovima tokom prenosa Olimpijskih igara u Tokiju.
  Na prekid prenosa reagovao je i portparol regionalne političke partije Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton upoređujući ovaj slučaj sa cenzurom koja je na RTS-u vladala tokom devedesetih godina.

Nora Gjakova je 26. jula došla do zlatne medalje nakon što je u finalu pobedila Francuskinju Saru Leoni Kisiki (Léonie Cysiqu) i time donela drugu medalju za Kosovo na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. U subotu (24.jul) je zlatnu medalju osvojila džudistkinja Distria Krasniqi.

Kosovo po drugi put nastupa na Olimpijadi. Džudistkinja Majlinda Kelmedni je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine Kosovu donijela prvu zlatnu medalju.