O STRAVIČNOJ TRAGEDIJI

Deset građana Kosova izgubilo je život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, kada je vozač autobusa, na redovnoj liniji Frankfurt-Priština sleteo sa puta, jer je zaspao za volanom, piše Gazeta express.

Hrvatski mediji su juče analizirali uzrok nesreće u razgovoru sa stručnjacima i iskusnim vozačima koji su ocjenili da se takve nesreće dešavaju u ranim jutarnjim satima, nakon umora od noćne vožnje.

"Ne znam detalje tragedije, ali ako se utvrdi da na putu nema tragova kočenja i klizanja, onda je sto posto vozač zaspao ili zadrijemao. Ako nema tragova na kolniku, onda bi to isključilo i mogućnost da je možda pukla guma, jer da se to dogodilo, također bi moralo biti tragova na kolniku. Ovakve se nesreće, koje se dogode u ranim jutarnjim satima, dogode zbog toga što se ljudima spava, pogotovo ako voze cijelu noć", rekao je za Slobodnu Stanko Smodlaka, iskusni splitski stalni sudski vještak za strojeve, cestovni promet i motorna vozila.

Vozač autobusa sa dugogodišnjim iskustvom iz Splita, koji više od 20 godina vozi međunarodne linije i turističke autobuse rekao je da, kada su dva vozača, treba praviti pauze zbog umora.

"Kad su dva vozača, onda se pauze zbog umora vozača ne moraju raditi, samo jedan drugome predaju volan. Problem je ako su ti vozači dan prije odradili neku drugu vožnju, nisu imali odmor, nego ih je poslodavac odmah poslao na put prema Prištini. Znam da vozači, pogotovo s Kosova, "deru" non-stop i veliki im problem stvara to što ih na granicama drže po nekoliko sati, pa onda možda i krše neka pravila da bi na odredište stigli na vrijeme".

Devet putnika i jedan od vozača autobusa preminuli su uslijed povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, a 42 putnika su povređena.

Na Kosovu je danas proglašen Dan žalosti.