Bekim Čolaku

Ekspert za politička pitanja Bekim Çollaku u izjavi za Kosovo onlajn navodi da se premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zalažu za održavanje "statusa kvo", što je, po njemu, pokazatelj njihove nespremnosti da se suoče sa konačnim ishodom dijaloga.

"Nažalost, bar u kratkoročnom periodu, ne postoji stvarna mogućnost postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Na osnovu trenutne dinamike dijaloga i nedostatka rezultata iz dvije runde sastanaka, čini se da su premijer Kurti i predsjednik Vučić zainteresovani samo za održavanje postojećeg statusa kvo", ističe Çollaku.

Briselski pregovori koriste se kao svojevrsno sredstvo za prikupljanje političkih poena uoči predstojećih izbora na Kosovu i u Srbiji, dodaje Çollaku koji je inače bio politički savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

"Svojim formalnim učešćem u procesu dijaloga oni zadovoljavaju EU, dok u svojim zemljama nastavljaju sa populističkim stavovima. Pored toga, status kvo se favorizuje i poklapa se sa izbornim kalendarom na Kosovu i u Srbiji", navodi Çollaku.

Prema njegovoj ocjeni, ni Evropska unija ne pokazuje veliku zainteresovanost za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, već nastavak procesa dijaloga predstavlja kao uspjeh.

"Čak ni EU, kao posrednik, nije spremna da izvrši bilo kakav pritisak na drugu stranu, niti da pruži bilo kakvu podršku u ovoj fazi. Stoga se glavni uspjeh za ovu godinu može pripisati nastavku dijaloga 'per se' (samo po sebi), ali ništa više od toga", zaključuje Çollaku.

Izvor: Kosovo Online