Dritero Arifi

Univerzitetski profesor Dritero Arifi smatra da Evropska unija treba da odredi rokove i teme za dijalog Kosova i Srbije i ističe da je jedina tema o kojoj bi u budućnosti trebalo da se razgovara uzajamno priznanje, prenosi Koha.

"Na EU je da barem postavi rokove, ali i teme u dijalogu. Važno je da se na novi sastanak ne ide sa novim temama. Dijalog traje već 11 godina, o mnogim temama se raspravljalo. Vjerujem da bi 2021. i početkom sljedeće godine trebalo da postoji samo jedna tema, uzajamno priznavanje. Što se duže to odgađa, pojavljuju se nove teme, a zaboravlja se glavna svrha. Konačni cilj je priznanje Kosova od strane Srbije. EU nema mehanizam forsiranja da nametne ovu temu i trebaće joj pomoć SAD u mnogim pitanjima. EU i SAD moraju uspostaviti tematski okvir i vremensko ograničenje", rekao je Arifi.

Po njegovim riječima EU namjerno ili nenamjerno vodi prorusku politiku na Balkanu.

"Evropska unija vođena demokratijom, ne može mnogo stvari da nametne Srbiji. Na neki način, namjerno ili nenamjerno, EU vodi prorusku politiku na Balkanu. Glavni cilj nove ruske politike je podjela EU po mnogim pitanjima, kako u slučaju Ukrajine, tako i na Balkanu. Jedina pobjeda Rusije je podjela EU u spoljnoj politici. SAD su zainteresovane za zatvaranje ovog prostora, za nedopuštanje EU da sprovodi prorusku politiku na Balkanu. Američka inicijativa da neke zemlje priznaju nezavisnost Kosova, kao u slučaju Izraela, to pokazuje. Kada Izrael, koji ima toliko unutrašnjih problema, prizna Kosovo, onda to olakšava drugim zemljama poput Španije, Slovačke i Kipra da idu istim putem. SAD su počele da vrše pritisak, ali ga ne objavljuju u javnosti", rekao je Arifi.

Arifi takođe smatra i da je Kosovo pokazalo nestabilnost u spoljnoj politici.

"Kosovo je pokazalo, ne samo kada je u pitanju Kurtijeva vlada, dosta nestabilnosti u spoljnoj politici, koja je odraz unutrašnje politike. Očekuje se da Kosovo stvori pozitivniji zamah, jer je stvorena slika da je Kosovo korumpirano i kriminalizovano, dok sa novom vladom može doći do kreiranja drugačije slike, nove generacije koja može da promoviše Kosovo na međunarodnoj areni pozitivno. Ovdje imamo ambasade koje šire vijesti brže od interneta", kaže Arifi.

Arifi kaže da bi trebalo da dođe do uključivanja SAD u dijalog, jer Evropska unija, kako ocjenjuje, pokazuje krhkost u ovom procesu, otvaranjem novih tema, bez izvođenja bilo kakvog zaključka.

"Dijalog je izgubio zamah jer je predugo trajao. Ne možemo nastaviti da ulazimo u dijalog bez vremenskog ograničenja, ako neka tema započne, mora da da rezultat. To pokazuje krhkost Evropske unije, uključivanje SAD bi  trebalo obavezno da uslijedi. Palmer ima temeljne razlike u pristupu, jer SAD traže uzajamno priznanje i ne žele dugoročni dijalog. EU nema takav stav i ima veliku slabost, jer je vodi manjinska demokratija", rekao je Arifi.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore