Politički analitičar

Politički analitičar Leon Duhanaj u izjavi za Kosovo onlajn istakao je da bi uključivanjem Sjedinjenih Američkih Država proces dijaloga Beograda i Prištine bio dinamičniji.

“Srbija ne samo da ne ulaže napore u rješavanje sukoba, približavanje i pomirenje, već nemamo ni najmanji signal da izražava kajanje zbog prošlosti. Suprotno tome, Srbija i dalje nastavlja sa agresivnim pristupom Kosovu, uprkos svojoj reputaciji. Možemo razgovarati i razmišljati kako želimo, ali zločini su se dogodili i dokumentovani su. Tačno je da Kosovo i Srbija moraju pronaći put u budućnost i prosperitet, međutim mislim da je najbolji način za pomirenje kada otvoreno razgovaramo o prošlosti, jer se budućnost ne može graditi zaboravljanjem prošlosti. U ovom kontekstu čvrsto vjerujem da je ključ dogovora i pomirenja u Srbiji”, kaže Duhanaj.

On sugeriše da bi Srbija trebalo da se izvini Kosovu za zločine koji su počinjeni nad Albancima, kako bi se prevazišle barijere i krenulo u pravcu postizanja trajnog mira, koga, po njegovim riječima, na Zapadnom Balkanu neće biti do okončanja dijaloga Kosova i Srbije.

“Savjetovao bih predsjednika Srbije, ali i druge političke i kulturne aktere u Srbiji, da ako zaista žele mirnu i sigurnu budućnost za sve, čak i da bi lako ostvarili svoje nacionalne ciljeve, moraju se promjeniti. Najprije, treba promjeniti pristup u odnosu prema Albancima. Srbija bi na Albance trebalo da gleda kao na važnog partnera za zajedničku budućnost. Srbi i Albanci su odlučujući akteri u regionu i bez dugoročnog mira među njima, neće biti mira ni u regionu. U ovom kontekstu, mislim da je važno stvoriti pozitivnu klimu za izgradnju budućnosti koja se razlikuje od prošlosti. Međutim, ovo neće biti moguće prevazići, bez isticanja grešaka iz prošlosti”, ističe Duhanaj.

Ukazuje da predstavnici Srbije i Kosova u načelu potvrđuju svoju posvećenost punoj normalizaciji, ali da imaju različito i često konfliktno shvatanje tog krajnjeg cilja. Takvi pristupi se neće još dugo tolerisati, smatra Duhanaj, koji napominje da bi intenzivnije učešće Sjedinjenih Američkih Država dalo novi impuls dijalogu Kosova i Srbije.

“Ne mislim da će međunarodni faktori još dugo tolerisati takav pristup, učešće SAD u dijalogu donelo bi novu dinamiku. Strane moraju pronaći načine saradnje i pomirenja radi budućnosti, ali da bi došlo do toga, prvo je potrebno pokajanje”, zaključuje Duhanaj.

Izvor: Kosovo Online