U slučaju napada

Bivši američki ambasador u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj William Montgomery rekao je da je Amerika imala brod sa CIA timom u Cavtatu u Hrvatskoj, čiji je glavni zadatak bio spasavanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u slučaju napada tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, prenosi Gazeta express.

U intervjuu za zagrebački Večernji list, William Montgomery je rekao da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade, te da su počeli da dozvoljavaju krijumčarima duvana da djeluju iz Crne Gore.

Upitan šta misli o Đukanovićevoj ulozi u raspadu Jugoslavije, Montgomeryje rekao da je "Đukanović najsposobniji i najspretniji političar u regionu“.

Istakao je da su svi znali šta se dešava, ali da su to dozvolili.

"Kada su se ratovi završili i Milošević pao, dogodilo se nešto poput scene iz filma ’Kazablanka’. Italijani su rekli ’pa, ovdje se odvija šverc. Moramo to da istražimo’. I tako su započeli veliku istragu, koja je uključivala i Đukanovića. Italijani ga progone, Britanci počinju ozbiljnije da se bave organizovanim kriminalom itd. A on se vraća, ovog puta Rusima, i šalje svog najbližeg savjetnika ambasadora u Rusiju da pokuša da natjera Ruse da dođu i investiraju. Onda vidi novu priliku, napušta Rusiju i pridružuju se NATO“, rekao je bivši američki ambasador.

Novinar Večernjeg lista na to kaže "Rusi su u tom trenutku pokušavali da izvrše puč, što je ozbiljna stvar“.

"Primjetili smo to. Stalno napreduje u svim pravcima, i to je nevjerovatno, i zato kažem da je on najspretniji, najuspješniji političar u regionu“, rekao je William Montgomery.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express