Više od 100.000 turista

Epidemilozi su upozorili da nagli porast broja oboljelih možda ukazuje da se pojavila delta, nova i opasnija varijanta korona virusa.

Zdravstvene vlasti Crne Gore će predložiti uvođenje strožih mjera, nakon što je utorak registrirano 65 novih slučajeva zaraze korona virusom, najviše u jednome danu u posljednja dva mjeseca.

Zemlja je zbog pada broja oboljelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiološke mjere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanjima trebalo predočiti potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test, prenosi Hina.

Kako je najviše novooboljelih u turističkim mjestima, zdravstvene vlasti zaprijetile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemioloških mjera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako jedan objekt više puta prekrši epidemiološke mjere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Trenutno više od 100.000 turista

Crna Gora je sredinom aprila počela ukidati epidemiološke mjere, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone.

U zemlji trenutno boravi više od 100.000 turista, pokazuju Vladini podaci.

U Ministarstvu zdravlja ipak smatraju da je epidemiološka situacija za sada stabilna, s prosječno 30 novozaraženih, što je između 1,5 posto i 2,3 posto dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu korona virusa na svojoj teritoriji, ali su epidemilozi upozorili da nagli porast broja oboljelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila.

Dvije doze vakcine primilo je više od 35 posto odraslog stanovništva, zaraženo je više od 100.000, ili 15 posto stanovništva, a umrlo ih je 1623.