Bivši savjetnik Thaçija

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas u Briselu, na novoj rundi dijaloga Prištine i Beograda, a Adrian Arifi, bivši savjetnik Hashima Thaçija smatra da je dijalog stigao u fazu kada treba da se priprema "finalni sporazum".

Kako je u razgovoru za "Euronews Srbija" rekao Arifi, teme i ciljevi dijaloga Beograda i Prištine ostali su isti.

"Uspjeh prošlog dijaloga je bio limitiran, ne može se baš reći da je bio neuspješan", rekao je Arifi, podsjetivši da je ipak, pored svega, održan.

Navodi da postoje mnogi koji su skeptični nakon prošlog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, da zbog toga ne očekuju od današnjeg sastanka mnogo.

"Ali istina je takođe da je dijalog stigao u tu fazu kada treba da se priprema taj finalni sporazum. Sada je sve političko, ne postoje više tehničke teme i zato treba jedan novi momentum i spremnost svih strana da se postigne taj finalni sporazum. Sa te tačke treba nešto novo, nova energija, da se radi na sveobuhvatnom sporazumu, a ne da se bave pojedinim tehničkim detaljima", podvukao je Arifi.

Dodaje i da ne postoje nove teme, da se pregovara o istim i da je i cilj isti - "potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije i međusobno priznavanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", rekao je Arifi.

Izvor: Euronews Srbija