Na prijelazu Batrovci

Na prijelazu Batrovci, carinici su u saradnji sa policijom zaplenili skoro 44.000 švicarskih franaka, koje je putnik pokušao da prokrijumčari sakrivene u donjem vešu, prenosi Tanjug.

Pokušaj krijumčarenja otkriven je juče kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen "maserati" švicarskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica muškaraca, jedan sa švicarskim, a drugi sa dokumentima Kosova.

Carinskoj kontroli su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag, a što se tiče gotovine obojica su tvrdila da kod sebe imaju dozvoljeni iznos, odnosno vozač je kazao da ima 10.000, a suvozač 4.000 franaka.

Međutim, prilikom detaljnog pretresa u donjem vešu suvozača pronađeno je 52.800 švicarskih franaka i 2.330 eura, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Nakon što je putniku vraćen iznos koji odgovara protivvrednosti od 10.000 eura, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biće zadržano 43.700 švicarskih franaka.

Kako se navodi u saopštenju, porijeklo gotovog novca koji se ilegalno prenosi preko granice je upitno, a stručnjaci iz te oblasti tvrde, da se on najčešće koristi za dalje finansiranje kriminalnih aktivnosti i terorizma.

Ukazuju da se sav novac iz deviznih prekršaja direktno sliva u državni budžet iz kojeg se finansiraju potrebe raznih budžetskih korisnika poput djece, penzionera, pa i zaposlenih u javnom sektoru, ali i izgradnja škola, bolnica i puteva.

Izvor: Tanjug