Visoki predstavnik u BiH

Novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvovao je na 14. Dubrovnik forumu na panelu "Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin?", prenosi RSE.

Schmidt je u svom govoru poručio kako je za "ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama".

Članstvo Bosne i Hercegovine u EU treba ostati na političkoj agendi, koja je izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vrijeme da to pitanje vratimo u politički fokus kako bi u narednim godinama uočili rezultate, rekao je Schmidt.

"Kada pogledamo Bosnu i Hercegovinu, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda pa ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi dijelovi mogli napraviti drugačije, ali danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo", kazao je Schmidt, prenela je agencija Anadolija.

On je naglasio kako je Evropskoj uniji "ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu te među njima provesti djelomične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do tzv. velikog Šengena".

"Sjedinjene Američke Države su u prošlosti u kritičnim trenucima napravili puno za Zapadni Balkan, nekada više nego Evropljani, kojima je trebalo više vremena da shvate šta treba da naprave".

Izvor: RSE